Wie foto van rijbewijs op sociale media deelt, riskeert het slachtoffer te worden van identiteitsfraude

0 Share175

Wie foto van rijbewijs op sociale media deelt, riskeert het slachtoffer te worden van identiteitsfraude

De ludieke actie van Studio Brussel om gedateerde foto’s van rijbewijzen te delen op sociale media, zou wel eens nare gevolgen kunnen hebben. “Door de gegevens op je rijbewijs ...

De ludieke actie van Studio Brussel om gedateerde foto’s van rijbewijzen te delen op sociale media, zou wel eens nare gevolgen kunnen hebben. “Door de gegevens op je rijbewijs te te grabbel te gooien, kun je mogelijk ten prooi vallen aan identiteitsdiefstal of fraude”, zo waarschuwt ICT-jurist Matthias Dobbelaere.

Omdat 65 procent van de Belgen rondloopt meteen verouderde pasfoto op zijn of haar rijbewijs, lanceerde Studio Brussel maandagochtend de actie #rodevod. De radiozender riep luisteraars op om de (liefst grappige) foto’s onder die hashtag te delen op sociale media, maar mensen gooiden vaak foto’s van hun volledige rijbewijs op het web.

“Veel mensen weten niet welk risico ze lopen of denken: ‘er staan toch al veel gegevens online’.” Maar daar schuilt net het gevaar, zo waarschuwt Matthias Dobbelaere, ICT-jurist bij deJuristen.

rijbewijs 24idcheck

Foto: nieuwsblad.be

“Het is de combinatie van al de gegevens die al online staan én de officiële gegevens van het rijbewijs die identiteitsdiefstal gemakkelijk maken”, zegt Dobbelaere. “Concreet zouden fraudeurs die gegevens kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld online aankopen, het huren van een auto of het vervalsen van een rijbewijs.”

In de loop van de dag sprak Dobbelaere heel wat mensen aan op sociale media die waren ingegaan op de oproep van Studio Brussel, om hen te waarschuwen voor de risico’s. “Het meest storende aan de zaak is dat net de publieke omroep oproept om die gegevens te delen en het identiteitsdieven zo makkelijker maakt. De gemiddelde burger heeft geen idee van het risico. Mocht Studio Brussel oproepen om hun kredietkaart te delen, zouden sommige mensen dat ook nog doen.”

De ICT-jurist vindt dat Studio Brussel in haar oproep had moeten vragen om enkel de foto en niet de rest van de gegevens te delen. Na lang aandringen kwam de radiozender uiteindelijk over de brug. “Belangrijk: deel enkel de (oude) foto en je naam, als je je rijbewijs deelt. Dek de andere gegevens af om misbruik te voorkomen”, tweette Studio Brussel in de vooravond.

BRON:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170314_02779844