Autoriteit Persoonsgegevens twee keer voor de rechter

0 Share7

Autoriteit Persoonsgegevens twee keer voor de rechter

Vrijbit verwijt AP passieve houding inzake medische data De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) staat vrijdag 10 maart twee keer voor de rechter in Utrecht. Het gaat om twee langlope ...

Vrijbit verwijt AP passieve houding inzake medische data

De eerste zaak gaat om een afgewezen verzoek dat Vrijbit op 3 mei 2011 bij het CBP (tegenwoordig AP) indiende om een eind te maken, aldus de klacht, aan de onrechtmatige verzameling en verwerking van medische gegevens door de zorgverzekeraars.

Volgens de belangenorganisatie gaan zorgverzekeraars tot op de dag van vandaag met medische gegevens om volgens een gedragscode die jaren terug al door de rechtbank Amsterdam werd veroordeeld als strijdig met de fundamentele rechten op bescherming van het privéleven van patiënten en het medisch beroepsgeheim.De tweede zaak die vrijdag 10 maart op de rol staat, handelt over de wijze waarop de Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa) de medische diagnose- en behandelgegevens (DBc) van burgers periodiek opeist van de zorgverleners, deze zelf verwerkt in het DIS (Diagnose Informatie Systeem) en vervolgens verstrekt aan derden.

Volgens de belangenorganisatie gaf CBP elf jaar geleden al aan dat het DIS geen tot een persoon herleidbare gegevens mag bevatten, maar staat al jaren onomstotelijk vast dat dit wel het geval is.

rechter - 24idcheck

Foto: computable.nl

Rechtszaak eerder uitgesteld

De behandeling van de tweede zaak werd september vorig jaar uitgesteld omdat de verweerder de processtukken niet tijdig had aangeleverd. In december 2016 werd de zitting de middag ervoor afgeblazen vanwege het verschoningsverzoek van de rechter. Vrijbit: ‘De rechter zou de middag voor de zitting ontdekt hebben dat het om medische data gaat waar haar man zijn brood mee verdient.’

Volgens de privacy-belangenorganisatie heeft de NZa zich als belanghebbende partij in de zaak gevoegd en werkt nu samen als verweerder met de toezichthouder die gevraagd is tegen hen op te treden.

De rechtszaken zijn vrijdag 10 maart van 13:30 tot 15:00 uur en van 15:00 tot 16:30 uur. Vrijbit hoopt dat de publieke belangstelling voor de zaken in de Utrechtse rechtbank groot zal zijn.

 

BRON:
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5973222/250449/autoriteit-persoonsgegevens-twee-keer-voor-de-rechter.html
Pim van der Beek