Probleem ID-fraude begint op straat

0 Share27

Probleem ID-fraude begint op straat

Het probleem van identiteitsfraude wordt in stand gehouden door de fouten die instanties en politieagenten op straat maken. Dat zegt Sébas Diekstra, advocaat bij Diekstra Van der L ...

Het probleem van identiteitsfraude wordt in stand gehouden door de fouten die instanties en politieagenten op straat maken. Dat zegt Sébas Diekstra, advocaat bij Diekstra Van der Laan Advocaten tegen BNR.

id-fraude 24idcheck

Foto: bnr.nl

Het aantal gemelde gevallen van identiteitsfraude is het afgelopen jaar verdubbeld. Waar het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude in 2015 nog ruim 800 meldingen ontving, waren dit er in 2016 meer dan 1700. Een verklaring voor deze forse stijging is er volgens Diekstra niet. ‘Ik denk dat dit echt een cijfermatig punt is, en niet dat de fraude an sich stijgt.’ Dat er meer meldingen binnenkomen komt vermoedelijk doordat het meldpunt beter zichtbaar is geworden.

Waar het fout gaat

‘De politie controleert de identiteit wel als ze iemand staande houden, maar stelt hem niet vast, zegt Diekstra. ‘Er wordt dan wel gekeken of de gegevens bestaan, maar niet of de persoon die ze voor zich hadden ook echt die persoon is.’ In het geval van zijn cliënt is dit meerdere malen gebeurd. Diekstra hoopt dat de politie van zaken als deze snel leert, en de volgende keer meteen iemand vasthoudt tot deze een document kan overhandigen.

In een klein hoekje

Dat identiteitsfraude vaak ongemerkt begint, blijkt wel uit het verhaal van een van Diekstra’s cliënten. Al sinds 2012 wordt hij geconfronteerd met identiteitsroof. Ze zijn er inmiddels achter gekomen dat diegene aan wie hij zijn computer had geboden ter reparatie ondertussen allerlei gegevens van zijn harddisc heeft afgehaald. Met die gegevens zijn verzekeringen afgesloten en kentekens aan zijn naam gekoppeld, waar vervolgens verschillende verkeersovertredingen mee zijn gemaakt. Het meest schrijnende volgens Diekstra is dat tijdens verschillende alcoholcontroles de identiteit van zijn cliënt is opgegeven. Bij de politierechter is zijn cliënt na een paar maanden vrijgesproken, maar inmiddels is hij al een aantal maanden zijn rijbewijs kwijt. Het CBR wil zijn roze pasje niet teruggeven, omdat hij volgens hen in een van de zaken niet tijdig bezwaar heeft ingediend.

Afwachten

De strafzaak tegen de inmiddels bekende dader loopt, en Diekstra hoopt dat het OM binnenkort de vervolging in zal zetten. Wanneer de cliënt zijn rijbewijs terugkrijgt is nog afwachten. Of hij de tienduizenden euro’s aan schade die hij heeft door de fraude ooit zal kunnen verhalen zal ook nog moeten blijken.

BRON:
https://www.bnr.nl/nieuws/tech/10321187/aantal-meldingen-id-fraude-verdubbeld
Daphne Buskoop