EU wil politieke partijen beboeten die misbruik maken van persoonsgegevens

0 Share3

EU wil politieke partijen beboeten die misbruik maken van persoonsgegevens

De Europese Unie bekijkt of het mogelijk is om Europese politieke partijen te beboeten die misbruik maken van persoonsgegevens. Het gaat dan voornamelijk om het gebruiken ...

Europese vlag

Foto: Vpngids.nl

De Europese Unie bekijkt of het mogelijk is om Europese politieke partijen te beboeten die misbruik maken van persoonsgegevens. Het gaat dan voornamelijk om het gebruiken van data voor de beïnvloeding van verkiezingen. Dit onderwerp is onder de aandacht gebracht van de EU door het schandaal met Cambridge Analytica. Miljoenen gegevens van Facebookgebruikers werden verzameld en mogelijk gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Voorstel

Volgens The Financial Times werkt de Europese Unie aan een wetsvoorstel om de gegevens van burgers tijdens verkiezingen beter te beschermen. Het is nog niet bekend wanneer het voorstel afgerond moet zijn of wanneer de wet ingevoerd gaat worden. Het vermoeden is dat de EU bezig is met het voorstel ter voorbereiding op de verkiezingen van het Europees Parlement in mei 2019. Europese leiders zijn volgens The Financial Times bang dat er online beïnvloeding kan plaatsvinden rondom die verkiezingen.

Plannen

De EU-commissaris wil dat het voor internetgebruikers duidelijk is welke berichten onderdeel zijn van een politieke campagne. Ook moet duidelijk zijn wat het doel van het bericht is en wie ervoor betaald heeft. The Financial Times schrijft dat als de wet doorgevoerd wordt, boetes waarschijnlijk kunnen oplopen tot 5% van het jaarlijkse budget van een politieke partij.

BRON: https://www.vpngids.nl/nieuws/eu-wil-politieke-partijen-beboeten-die-misbruik-maken-van-persoonsgegevens/