Politie Oost-Nederland investeert flink in cybercrime

0 Share1

Politie Oost-Nederland investeert flink in cybercrime

ARNHEM - De politie-eenheid Oost Nederland krijgt dit jaar 26 nieuwe onderzoekers die zich specifiek richten op digitale criminaliteit. Dat maakten politie en Openbaar Ministerie d ...

ARNHEM – De politie-eenheid Oost Nederland krijgt dit jaar 26 nieuwe onderzoekers die zich specifiek richten op digitale criminaliteit. Dat maakten politie en Openbaar Ministerie dinsdagmiddag bekend in Arnhem, waar de jaarcijfers over 2018 werden gepresenteerd.

Van de 26 nieuwe cyberonderzoekers gaan 16 een speciaal team vormen, dat binnen de eenheid de grote zaken moet onderzoeken. Daarnaast krijgt elk district, waaronder Twente, twee extra specialisten. Zij moeten zaken binnen een bepaalde regio onderzoeken.

Cybercrime is een verzamelnaam voor verschillende soorten misdrijven. Zo kan het gaan om oplichting via internet, maar bijvoorbeeld ook om het hacken van computers of het versturen van zogenaamde DDos-aanvallen.

Politie schuift mee

De investering op het gebied van cybercrime komt niet als een verrassing: dinsdagmiddag bleek dat het aantal digitale misdrijven is toegenomen, terwijl het totale aantal misdrijven is afgenomen.

In totaal zijn er vorig jaar in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) ruim 116.000 misdrijven bij de politie gemeld, terwijl dat er een jaar eerder nog meer dan 123.000 waren. Het aantal zaken rond fraude met online handel steeg in 2018 juist met 11 procent.