Somalische jongen wil ‘echte leeftijd’ in paspoort, maar dat mag niet

0 Share6

Somalische jongen wil ‘echte leeftijd’ in paspoort, maar dat mag niet

Een Somalische jongen uit Zoetermeer die ouder beweert te zijn dan de leeftijd in zijn paspoort, mag zijn leeftijd niet verhogen. In plaats van 15 zegt de jongeman van Somalische a ...

Een Somalische jongen uit Zoetermeer die ouder beweert te zijn dan de leeftijd in zijn paspoort, mag zijn leeftijd niet verhogen. In plaats van 15 zegt de jongeman van Somalische afkomst al 19 te zijn. En uit een leeftijdsonderzoek in het ziekenhuis blijkt dat hij wel eens gelijk kan hebben.

Onderzoek door kinderarts

De jongen wilde zijn geboortejaar laten aanpassen naar 1999 en heeft daarvoor ook onderzoek ondergaan in het Spaarne Gasthuis. Een kinderarts concludeerde dat hij ‘zeker ouder is dan de in zijn paspoort vermelde leeftijd en dat een geboortedatum in 1999 daarbij past’.

Toch is dat voor de rechtbank en de Raad van State onvoldoende reden om zijn leeftijd aan te passen. Deze documenten kunnen slechts als aanvullend bewijs dienen, zegt de Raad van State in een woensdag gepubliceerde uitspraak. Er is weliswaar een indicatie voor een hogere leeftijd, maar voor een wijziging is ‘een officieel brondocument’ nodig.

Dat zal niet makkelijk worden. Volgens de jongen zijn geboortedata in Somalië veel minder belangrijk dan in Nederland.

Vals identiteitsbewijs

De jongen stuit ook op moeilijkheden door zijn jonge leeftijd. Zo had hij een brief van de gemeente Zoetermeer nodig voordat hij zich mocht inschrijven voor een mbo-opleiding. Daarvoor moet je minstens 16 jaar oud zijn. En de politie geloofde hem niet toen hij zijn id-kaart toonde. Agenten dachten dat hij een vals identiteitsbewijs op zak had.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4618971/somalische-jongen-die-leeftijd-wil-verhogen-blijft-15