Paspoort-fraude met look-alikes in opkomst

0 Share30

Paspoort-fraude met look-alikes in opkomst

Paspoorten zijn tegenwoordig zo moeilijk na te maken, dat mensensmokkelaars liever mensen zo vermommen, dat ze op de personen op echte identiteitsbewijzen lijken. Marechausse ...

Paspoorten zijn tegenwoordig zo moeilijk na te maken, dat mensensmokkelaars liever mensen zo vermommen, dat ze op de personen op echte identiteitsbewijzen lijken. Marechaussees op Schiphol plukken elke dag wel een man of tien uit de rij die deze truc lijken toe te passen. In gesprek met een van deze marechaussees, blijkt hun speurwerk opvallend ouderwets te gebeuren.

Valse paspoorten herkennen is goed mogelijk, mensensmokkel met échte paspoorten tegengaan is ouderwets speurwerk.

Valse paspoorten herkennen is goed mogelijk, mensensmokkel met échte paspoorten tegengaan is ouderwets speurwerk.

Ook bij de marechaussee keken ze op van de zaak die dinsdag naar buiten kwam. Een heel Syrisch gezin, bestaand uit twaalf personen, bleek betrokken bij de smokkel van landgenoten naar Nederland. Ze gebruikten daarvoor hun eigen paspoorten, de gesmokkelde Syriërs lieten ze daarop lijken. Het was dankzij de getrainde ogen van de Koninklijke Marechaussee (KMar) dat ze uiteindelijk tegen de lamp liepen.

Voor de baliemedewerkers van de KMar op vliegvelden is het bekijken van paspoorten van mensen die uit het vliegtuig stappen lopendebandwerk. Maar in 2017 kijkt een van hen op Schiphol vreemd op tijdens deze routineuze handeling. De Syrische man lijkt weliswaar op de Syriër in het paspoort, maar er zijn toch ook significante verschillen. De man wordt uit de rij gehaald en meegenomen voor nadere controle. Al snel geeft de man toe dat het niet zijn paspoort is. In de contactenlijst van de telefoon vinden marechaussees een telefoonnummer, dat naar de daadwerkelijke eigenaar van het reisdocument leidt.

Een paar dagen later reist ook deze eigenlijke paspoorthouder vanuit Griekenland op een nooddocument naar Nederland. Hij wordt, omdat zijn naam is geregistreerd, uit de rij gevist en blijkt nog een Syriër bij zich te hebben die niet de juiste pas heeft. Een gelukje. Beide mannen kunnen meteen worden ondervraagd.

Het bekijken van paspoorten is lopendebandwerk voor marechaussees. Toch kijken ze soms vreemd op van verschillen tussen het paspoort en de toonder ervan.

Het bekijken van paspoorten is lopendebandwerk voor marechaussees. Toch kijken ze soms vreemd op van verschillen tussen het paspoort en de toonder ervan.

Het is de start van een omvangrijk onderzoek, en daaruit blijkt dat deze twee voorvallen niet op zichzelf staan. Sterker: dat ze al eens uit de rij waren geplukt, maakt de Syrische smokkelfamilie geenszins terughoudend. Op 26 januari dit jaar wordt op vliegveld Eindhoven nog een vrouw uit de familie aangehouden, die een minderjarig kind naar Nederland bracht. Op de identiteitspapieren van haar eigen kind. Uiteindelijk kan de KMar bekendmaken dat dit afgelopen dinsdag resulteerde in de aanhouding van vijf familieleden in Alkmaar, Den Helder, Stede Broec en Arnhem.

Professioneler

De lookalike-fraude is in opkomst, signaleerde Europol vorig jaar al in een rapportage over mensensmokkel. Cijfers maakte het samenwerkingsverband van politie-eenheden niet bekend, maar wel schrijft de dienst dat dit fenomeen door de vluchtelingenstromen van de afgelopen jaren „alleen maar toeneemt”.

De reden is simpel: het is tegenwoordig zo moeilijk om een modern paspoort na te maken, dat het geen zin meer heeft. Intussen is er veel vraag naar manieren om snel, maar illegaal door Europa te reizen. Tel daarbij op dat iedere Nederlander vindt dat alle Chinezen op elkaar lijken (zoals Chinezen dat van Nederlanders vinden) en een snood plan is snel gesmeed.

Schiphol heeft automatische paspoortscanners voor mensen die gaan boarden, niet voor mensen die het land in komen.

Schiphol heeft automatische paspoortscanners voor mensen die gaan boarden, niet voor mensen die het land in komen.

Europol ziet dat dit almaar professioneler gaat. Met name in Griekenland en Turkije zijn bendes actief die zich toeleggen op het zoeken van gelijkende paspoorten bij klanten van een mensensmokkelaar. Ook de nu opgepakte familie liet mensen uit deze landen inreizen. Een van de verdachten biechtte al op dat hij een paar dagen voor het ’uitlenen’ van zijn paspoort naar de kapper ging met de te smokkelen persoon. Of de barbier dezelfde coupe even wilde naknippen.

Bril

Marechaussee Gijs zit diep in dit ambacht. Hij is specialist in documentonderzoek, en werkte mee aan het ontmaskeren van de lookalike-familie. Hij is de eerste die toegeeft dat zo’n truc best kans van slagen heeft. Hij wijst op zijn grote bril en zijn kale hoofd, waarover een van de verslaggevers ook beschikt.

„Als wij met elkaars paspoort naar de douane gaan, valt dat niet zo snel op. Ik heb wel eens meegemaakt dat een Afghaan bij ons werd gebracht, met een best Aziatisch uiterlijk. Op de pasfoto droeg de persoon een zeer opvallende bril, en die had deze man ook op.”

We letten op de traanbuis en de stand van de ogen. Dat zijn heel goede herkenningspunten”

Marechaussees aan de balie op Schiphol leren dan ook om door de brillenglazen heen te kijken. „We letten op de traanbuis en de stand van de ogen. Dat zijn heel goede herkenningspunten.” Ook de vorm van de oorschelp is heel uniek.

Mensenwerk

Dat vergelijken gaat gewoon nog met het blote oog en een kleine loep. Wie denkt dat de KMar op Schiphol de beschikking heeft over geavanceerde camera’s met gezichtsherkenning, heeft het volgens Gijs helemaal mis. „Het is allemaal mensenwerk, dat gaat nog steeds een stuk sneller.” De eerste les op de training voor nieuwe marechaussees is dan ook: kijk iemand eens goed in de ogen.

“Iemand die weet dat hij met een ondeugdelijk paspoort daar staat, is nerveus”

Maar ze kijken verder, legt Gijs uit. „Dat begint al in de wachtrij: daar kijken we ’doorheen’. Daar pikken we afwijkend gedrag er al uit. Iemand die weet dat hij met een ondeugdelijk paspoort daar staat, is nerveus. Dan is het vervolgens goed kijken naar de foto en de persoon die voor je staat. Hoe staan de oren? En hoe lang is iemand?”, schetst Gijs.

Als er een vermoeden is dat het paspoort niet klopt, wordt iemand meegenomen naar een aparte ruimte voor verdere ondervraging. „Dan kijken we verder dan iemands gezicht. Ook naar de bagage, wat zit daarin? Nog andere reis- of identiteitsdocumenten? We gaan door iemands telefoon. Zeker bij vluchtelingen zie je dat ze vaak een telefoon meekrijgen, met daarin nummers van een of twee andere contactpersonen. Verder is de contactenlijst dan leeg.”

Ouderwets speurwerk dus, met vaak ook simpele trucs. Zoals wanneer mensen worden meegenomen als aan de echtheid van het paspoort wordt getwijfeld. „Als daarin staat dat iemand in Alphen aan den Rijn is geboren, googelen we even en vragen we naar een bekend gebouw. Kent u die kerk? Vaak kunnen we dan al uitsluiten dat iemand de persoon is die bij het paspoort hoort.”

Ervaring

Hoe vaak proberen mensen op iemand anders’ pas Nederland binnen te komen? Cijfers heeft ook Gijs niet, maar uit ervaring weet hij dat tijdens elke dienst zo’n vier à vijf mensen uit de rij worden gepikt. In dat geval wordt meestal een foto uit het paspoort op A4-formaat uitgeprint, en een even grote foto van de betrokkene. „Als je die naast elkaar legt, kun je het best vergelijken.”

Collega’s neuzen intussen door de bagage of lezen de telefoon uit. Daarna zegt ieder afzonderlijk of-ie op basis van de vondsten meent dat er sprake is van fraude. „Zo voorkomen we tunnelvisie”, legt Gijs uit.

Computers komen er pas bij kijken als een paspoort wél is nagemaakt, met een officieel voorbeeldpaspoort van hetzelfde land. Door er uv- of andere lichtbronnen op te projecteren, kan binnen maximaal anderhalf uur het best nagemaakte id-bewijs worden ontmaskerd. Maar dan moet dat er aan de balie eerst wel uit zijn gevist.

bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3195417/paspoort-fraude-met-lookalikes-in-opkomst